Friday, June 10, 2016

5 Ramadan: Kuih muih..

Assalamualaikum...


Karipap ini berharga RM2.00 (50 sen sebiji).

#Throwback kronologi harga kuih muih dari zaman dahulukala hingga zaman millenia ini.. .
⏩ Kecik-kecik dulu (10 sen sebiji) 
⏩ zaman sekolah (20 sen sebiji) 
⏩ zaman belajar (30 sen sebiji) 
⏩ zaman mula kerja (40 sen sebiji) 
⏩ zaman laaa ni.... (50 sen sebiji) sesetengah tempat ada yang 70 sen sebiji...

Selang masa dalam setiap 4-5 tahun, sekarang semakin kerap.. Erm... Zaman sekarang ni semua perlukan duit, mungkinkah satu hari nanti udara yang kita sedut ni pun akan ada yang mengaku hak milik sendiri dan mula ke akan harga untuk bernafas. Kata orang, duit bukan segalanya, duit tak boleh beli bahagia.. Tapi kalau tak de duit boleh ke bahagia..?? Tepuk dada tanya selera...

Selamat berbuka semua... #noreasondotmy #ramadan #kuihmuih #bukapuasa #iftar

Thursday, June 2, 2016

Alahai... Wiper.. di manakah kau berada?

Assalamualaikum....

#Throwback.... 

Alkisahnya.. Allah mahu menduga. Mungkin juga kifarah dosa-dosa yang semakin membusut. Tiba-tiba terpeleot urat pinggang (nanti la kita cerita bab ni dalam entri yang lain). 3 hari menahan sakit... 2 jam statik baring tak boleh gerak, 1 hari baring je, bila gerak rasa badan nak putus dua, 1 hari lagi tempoh pemulihan. Macam sadis betul bunyinya kan? huhu Alhamdulillah kembali sihat. 

Cukup dua hari tak pergi kerja, tak teringat pulak parking kereta kat kawasan MPK. Petang Selasa tu rasa dah gagah nak drive balik Putrajaya, walaupun rasa sakit tu agak masih semut-semutan. Sampai kat kereta, pandang kat wiper tu macam ada sesuatu yang pelik. Oh.. ada kertas saman nampaknya.... nangess...

Dah masuk dalam kereta, hidupkan enjin, tetap juga nampak macam ada yang tak kena kat wiper. Renung punya renung.. rupanya.....


Emoticon nanges tak berlagu tak ada pulak kat sini.. Waaaaa... sampai hatimu wahai si pencuri kerana merembat wiper ku. Tak tahu la nak gelak ke nak nangis. Mujur jugalah wiper yang kau berkenan, boleh la aku beli je kat giant nanti. Sebelum pulang ke Putrajaya, singgah kejap kat kiosk MPK, bayar terus saman, sebab kalau bayar dalam 3 hari, RM10.00 je.

Cadangnya nak beli wiper kat Putrajaya je, sebab dah petang, malas nak menempuh kesesakan jalan raya dengan orang balik kerja. Nak dijadikan cerita, dalam perjalanan ke Putrajaya, hujan turun. Wiper tak beli lagi!!!!  Turun je rintik-rintik hujan, dah cuak.. nampak je R&R Mafors, terus masuk dalam, berhenti kejap. Erm.. tak hujan pun, rintik-rintik manja je. 

Masuk balik Elite, jalan 2-3 km hujan turun brup lebat sedebuk.. waaaaa..... memang tak tau nk buat apa, mujur duk line paling kiri, belakang jentolak kaler kuning.. baru je cadang nak berhenti kat lorong kecemasan tetiba ada satu kereta berdesup laju lalu kt lorong kecemasan tu.. erk.. tak berani pulak nak berhenti dalam hujan lebat ni, takur kena langgar je walaupun dok lorong kecemasan.

Teruskan lah juga perjalanan, terkedek-kedek mengekor belakang lori sambil doa supaya hujan berhenti. Alhamdulillah, tak sampai sepuluh minit, hujan berhenti. Fuhh.. lega.. Akhirnya selamat sampai ke Putrajaya, terus balik rumah tak singgah mana-mana pun. Tangguhkan dulu niat nak beli wiper sebab langit dah gelap semacam. Seperti yang diduga, Cecah je bawah rumah hujan turun mencurah-curah ke ladang gandum. Lebat yang amat. 

Amik masa dalam 3 hari juga baru pegi carik wiper huhu. Malas punya pasal, tapi sebab takut ter 'on' wiper habis calar cermin kereta, gagah jugakla gi beli wiper.. RM14++, pasang dan siap... Omei dah baby kuning ni.  

Pesanan kepada si maling wiper: Harap-harap wiper itu memberi manfaat kepada anda. Jangan curi orang punya lagi. Dosa... 



Senyum selalu

Thursday, January 28, 2016

Resepi: Kek sarang semut tanpa semutnya

Assalamualaikum...

Tahun baru tanpa entri.. terasa sunyi sepi pulak.. maka kita main masak-masak je la ye. Sambil-sambil ingat balik kekdah memasak (bajet chef taraf lima bintang ekeke) yang dah berbulan-bulan tak praktis kehkehkeh. Meh kita semak resepi Kek Sarang Semut aka Kek Gula Hangus.

Dah banyak kali juga buat kek ni. Alhamdulillah menjadi dan bersarang huhu. Nampak macam senang tapi leceh juga. Silap percaturan boleh jadi kek tanpa sarang (pernah terjadi haha). Bahan-bahannya senang didapati di mana-mana kedai runcit mahupun Kedai Rakyat 1Malaysia.

Bahan-bahannya
 1 Cawan gula pasir
1 Cawan air panas
1 Sudu planta
1 Cawan tepung gandum
2 Sudu teh soda bikarbonat
4 Biji telur
1 Sudu teh esen vanila
1 Cawan susu pekat

* Tapiskan/ayak tepung bersama soda bikarbonat



Acane nak buatnya

 Masukkan gula dalam periuk (guna api kecil ye)
Masak gula sehingga cair dan berwarna keperangan (kira hangus la, tapi jangan sampai hangit ye)
Tuangkan air panas perlahan-lahan dan sedikit demi sedikit. Sila berhati-hati kerana campuran gula dan air panas itu akan menghasilkan letupan-letupan manja
Sebatikan dan tutup api
Masukkan planta, kacau sehingga rata kemudian ketepikan dan sejukkan.


Pukul telur sampai kembang. Kalau malas boleh guna mixer, kalau rajin dan gagah macam saye boleh pukul manual je hehe
Bila telur dah kembang, masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga sebati
Masukkan tepung sedikit demi sedikit, gaul rata sampai sekata
Ambil air gula tadi dan campurkan sekali. 

  
Dah selesai bolehlah masukkan kedalam loyang dan biarkan selama 3-4 jam. Loyang tu sila sapukan dengan planta dahulu ataupun lapiskan dengan kertas masakan (apa tah nama dia.. lupe daa).Tujuan dia supaya sarang-sarang semut tu boleh terbentuk dengan jayanya. Kalau terus masuk oven tak kan jumpanya sarang semut kat dalam. Jadi kek span pulak kang.

Lepas dah perap tu bolehlah di masukkan ke dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 45 minit. Untuk hasil yang memberangsangkan, guna api bawah sahaja bagi 30 minit pertama. 15 minit terakhir jangan lupa buka api atas bawah. 


Taraaa... dah siap.. inilah dia Kek Sarang Semut tanpa semut!
bolehlah dipotong-potong dan dijadikan santapan. 
Selamat mencuba. 
Adios.



Senyum Selalu

Thursday, January 14, 2016

Salam 2016 | Dilwale | Friend Request | The 5th Wave

Assalamualaikum...




Sinaran matahari 2016 memancar-mancar teriknya. Bagaikan baru terjaga dari lena, tuan empunya blog tiba-tiba terasa nak mengetik keyboard hari ini. Haha propa sangat bajet penyair di musim bunga. Terasa cepat betul masa berlalu ye, diam tak diam dah 14 hari kita melewati tahun 2016, hurmm.. setelah bercuti sakan bulan Disember lepas, Januari ni terasa lemau sikit di permulaan dan dah mula berjoging di pertengahan bulan, lepas ni kena berlari-lari pulak agaknya mengejar kerja yang tak pernah sudah.

Di awal tahun ni juga TV Pensonic 24 inci berusia lebih 5 tahun itu pulak buat hal. Tak nak 'on'.. 'off' aje... aduh terasa sunyi sepi pulak donia ni kikiki. Padahal kalau ada tivi bukan tengok sangat pun, cuma bila ada tu tak de la kita rasa rumah macam tak de orang, ada jugak bunyi-bunyian ye dok.. Dah dua minggu rosak, malas nak gi repair.. nak gi beli pun malas haha, sudahnya.... ermm.. tiada kesudahan...

Akibat daripada itu juga, mula lah dok search felem-felem terbaru kat GSC, hasilnya tiga cerita telah berjaya di tapau kikikiki. Dilwale ngan Friend Request dan selamat di tonton. Nak review rasa macam tak kuasa pulak naipnye, kita review lain kali la ye huhu.. Petang ni nak di layan The 5th Wave pulak. Adios..




Nota kaki: Suke lagu-lagu dalam Dilwale.. menangkap di telinga hihi


Senyum Selalu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NoReason: Baca ini juga

Contengan Ku

#MH17 (2) #PrayForMH370 (4) 1001 Kisah (36) 1Malaysia (3) 2015 (2) 2016 (1) Ahmad Ammar (1) Alamanda (1) Aman Palestin (1) Annabelle (1) Anugerah (2) Artis (8) Award (1) banjir (1) bbplus (2) Biasiswa (1) blouse (1) Bola (2) Book Fair (1) Botani (1) Bowling (1) Cadbury (1) casual (1) Catuan air (1) Celcom (1) cheese cake (1) Cita Citata (1) Coklat (2) Contengan (60) Corat coret (5) Corat-coret (97) Cuti (6) Dangdut (1) Dilwale (1) DNA Babi (1) Drama (4) dree (1) ebiet (1) ekzema (1) English Corner (3) ePRIX (1) exam (1) fesyen (1) Filem (19) FormulaE (1) Friend Request (1) GA/Contest/Segmen (3) Gadjet (8) Games (3) GAZA (1) gempa (1) Gossip (2) Gula Hangus (2) Hal Ehwal Belog (14) Hal Ehwal Kereta (2) hamil (1) Hanez Suraya (1) Hangat (1) Hantu (1) Haram (1) Hijrah (1) Hollywood (1) Hotlink (1) Hunger Games (1) Ikan (1) Iklan (1) imigresen (1) Indonesia (2) Info (35) Inovasi (2) Jalan-jalan (13) jjcm (5) Kampus (2) Kehidupan (18) Kek (2) Kelakar ke (12) Kerajaan (1) Kerja (7) Keselamatan siber (1) Kesihatan (7) Kisah Dongeng (1) Kisah Masyarakat (10) Lady Driver (3) Lagu (11) Life (3) LIMA (1) Lirik (10) Luahan Perasaan (12) Macam-macam ada (12) Makan (34) Marine Essence (1) Masak-masak (20) Maxis (1) medan selera (2) melancong (1) Melur Jelita (1) Memandu (1) Merdeka (1) Mewangi (1) MH370 (4) myBIZ (4) Nasi (2) Negara (2) NICE (2) Niece (2) NOVEL (8) Nuffnang (1) online (2) pakaian (1) Pameran (3) Panduan (2) passport (1) PATI (1) penipuan (1) Peperiksaan (1) Persidangan (1) Pesta Buku (2) Petua (2) Piala Malaysia (1) Politik (5) Postpaid (1) pregnant (1) Prepaid (1) program TV (11) PTD (1) Puasa (3) puding (2) Pulau (1) Putrajaya (4) Rakan blogger (1) Ramadan (1) Ramadhan (23) RASA (1) Raya (12) Rekreasi (2) Renew (1) Resepi (23) review (7) Riadah (2) Sabah (1) Sains (2) Saintis (2) Seafood (1) Selawat Perdana (1) Selfie (1) Semasa (5) Senyum (5) shopping (1) Sinetron (1) Skandal (1) skin solution (1) SPA (1) SPAM (1) SPAN (1) Stacy (1) steamboat (1) STG (1) Suka-suka (11) Sukan (7) Syabas (1) Taman (2) Tarakan (2) Tazkirah (2) Teka-teki (2) Teknologi (1) tempat makan (3) The 5th Wave (1) Tiga Rasa (1) Tips (4) Tiramisu (1) Travelog (5) Uji minda (3) UTM (3) Video (2) Walimatul urus (2) Wanita (2) Warna (4) Wordless (17) zalora (1)