Wednesday, December 26, 2012

We've MOVED: Terima kasih Blog Coklat Eyes...

Okey DONE!! finally... Alhamdulillah syukur..


TERIMA KASIH, SYUKRAN, THANK YOU, MERCI, GRACIAS, DANK U, GRAZIE, 
ありがとう, 감사합니다, 谢谢


Ingat lagi entri ini. Penantian yang lama ini akhirnya berakhir dengan baik. Ambil masa dalam 6 hari juga, setelah melalui lompat berhalangan, pintu rintangan api, lautan luas yang dalam, merentasi gunung-ganang dan bukit bukau, akhirnya berjaya jugak menukar domain belog ini daripada angandansedar.blogspot.com ke noreason.my..

Terima kasih wat cik innanie, pemilik belog coklateyes yang awesome kerana bermurah hati berkongsikan hadiah yang sangat awesome ini kepada kami, kami, kami dan kami yang memang sangat teringin mempunyai domain sendiri. Baru terasa seperti mempunyai pemilikan penuh ke atas belog sendiri hep hep..

Pada yang dah mohon tapi masih pending, bersabarlah...kerana mungkin 'mereka' amat sibuk nak menguruskan permohonan yang datang mencanak-canak sehingga diserang migrain. Terima kasih juga pada team yang sudah bersusah payah itew.. TQ SOOOOOOOO MUCHH... 

Yang masih belum berkesempatan nak turut serta, jangan rasa ralat coz cik Inanie dah lanjutkan PEMBERIAN HADIAH DOMAIN FREE ini untuk TIGA (3) HARI LAGI. Apa tunggu lagi klik SINI cepat, dan SINI.. Kalau dah buat tapi masih blur tahap tak ingat boleh klik SINI dan SINI. Yang penting harus coba dan terus mencoba.

Kawan-kawan blogger dan pengunjung-pengunjung belog yang ada link ke belog ini bolehlah tukar domain kepada http://www.noreason.my.. OH kena tukar header lagi la nampaknya. hurm... sape nak tolong....


Terima kasih daun keladi, terima kasih sekali lagi..
Gonna miss my angandansedar.blogspot..


Senyum selalu
-NoReason-

Sunday, December 23, 2012

Hujan

Petang ini asyik merenung rintik-rintik hujan yang turun membasahi bumi. Terimbau kenangan masa kecik2 dulu. Hujan amat dinanti-nanti kan, lagi lebat lagi mantap. Berlari bermain hujan, baring mengadah ke langit, menadah muka di basahi hujan. Tapi kalau petir dan kilat sabung-menyabung tak berani pulak Nak main hujan. Sekarang ni, hanya mampu pandang je hujan turun, nak pi main hujan pun segan huhu.
 

Sesungguhnya hujan itu membawa rahmat..

"Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang mengembirakan sebelum kedatangan rahmatnya iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya)." (Al-A'raf : 57)


Layan perasaan di kala hujan.. Hurm...

Senyum selalu
-NoReason-

Friday, December 21, 2012

Resepi: Lasagna yang lazat

Percutian yang panjang telah bermula.. yeay.. bosan duduk kat rumah tetiba terasa nak mengasah bakat memasak makanan ala-ala italiano gitew.. ah ha ha.. berbekalkan resepi dalam henfon, jom cuba lasagna yang lazat.. 

Nak buat inti daging/ayam bahan-bahannya seperti di bawah, nak tukar or tokok tambah mana-mana yang patut pon bole. 

# Sebiji bawang besar
# 5/6 ulas bawang putih
# Cendawan butang (potong kecik, nak banyak mana ikut suka)
# Tomato puree (saya guna jenama preego)
# 400g daging kisar (ayam pun bole, nak guna yang Ramly pun oke, tapi yang kisar cam ni lebih terasa dagingnya)
# Sos cili seculup rasa (dalam 2 sudu)
# Serbuk oregano
# Serbuk lada hitam
# Garam secukup rasa



Bahan-bahan untuk sos putih ialah.. jeng jeng jeng

# 600ml Susu segar (lebih pon bole, ikut suka)
# 3/4 sudu tepung gandum
# Butter cup (separuh)
# Keju Cheddar (separuh)
# Bahan perasa (garam ler)




Dua bahan ni khusus untuk memantapkan dan melazatkan lasagna anda..

# Keju mozarella
# Keju parmesan



Yang ni pulak sebagai layer untuk lasagna itu

# Instant lasagna (nak buat sendiri pun bole, tapi leceh, beli yang siap aje haha)
# Celur benda ni dalam air panas sampai lembut, campurkan garam dan sedikit butter dalam air tu



Cara nak buat inti daging.

* Tumis bawang besar dan bawang putih sampai wangi menusuk ke hidung
* Masukkan daging
* Tuangkan tomato puree
* Masukkan garam, oregano dan lada hitam
* Masukkan cendawan butang
* Masukkan sos cili
* Gaul-gaulkan dan taraa... dah siap.. senang kan..




Cara nak buat sos putih

* Guna api kecik
* Cairkan butter
* Tuang susu segar
* Bubuh tepung gamdum
* Masukkan keju Cheddar
* Garam
* Kacau perlahan-lahan sampai semua bahan cair.. dan siap...




Langkah seterusnya senang je, ala-ala nak buat kek lapis gitu hohoho

* Sediakan loyang
* Letakkan kepingan lasagna tadi di bawah sekali
* Masukkan inti daging, ratakan
* Tuang sos putih tadi
* Bubuh parmesan dan mozarela sesuka tekak anda

# ulang semula sampai menjadi 3 lapis atau sesuka hati anda nak berapa lapis

Akhir sekali masukkan dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama 30-40 minit. Agak-agak keju dah cair bolehlah ambik pinggan dan sudu. Bersedia untuk menambah lemak.. hailo...



Hasilnya...Taraaaaa.... sila abaikan warna seakan-akan hangus itu kerana rasanya memang meleTOP... haha puji diri sendiri.. Jom makan..


Selamat mencuba dan senyum selalu.
-NoReason-

Wednesday, December 19, 2012

Jom tukar!

Hari ni tak de entri senyum. Hari ni nak feeling jadi retis haha, tak ada maknanya. Saja nak berkongsi Hadiah Hebat Berjumlah RM 300 000 buat Follower Baru/Lama Blog Coklateyes!!!. Apa tu? tetiba pulak kan. Ekceli pemilik blog hanya dari mata, innanie ariffin nak bagi bloger-bloger sekalian yang masih menggunakan url blogspot perasaan mengebu-gebu untuk terus ber belog, caranya.. tukar kepada domain anda sendiri dengan pengakhiran .my.. oh sem kan..

Belog ini sudahpun membuat permohonan untuk bertukar kepada otromen nebius... ehh! 
Kalau semuanya berjalan lancar dan tidak tersangkut dimana-mana, belog angandansedar.blogspot.com akan akan bertukar kepada www.noreason.my.. Kenapa i tak guna nama belog yang sama? hurm.. satu soalan yang mencabar minda tu, sebabnya masa awal-awal nak buat belog dulu pun asalnya nak pakai noreason.blogspot tapi dah tak available pulak, so ni kira macam dream come true lagi sekali la kan. COOL eh huhu.

Malas cerita panjang, tawaran ni terhad sehingga 25 Disember 2012 sahaja, silalah terjah.. klik aje----> http://www.coklateyes.my


Senyum selalu
_NoReason_

Tuesday, December 18, 2012

S3nyum!

Senyum seindah suria
Yang membawa cahaya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri

Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum, ku tersenyum
Kemesraan menguntum


Jadah apa asyik wat entri senyum je? haha alah senyum tu kan sedekah, post entri senyum pun kira sedekah juga la kan.. Semenjak dua menjak ni macam di sampuk hantu senyum pulak, nape tah bibir ni asyik nak mengukir senyuman sampai ke telinga je. Hati pun rasa aman damai je. Best kan kalau perasaan macam ni selalu, tak de la serabut je manjang.

Mungkin m00d bercuti panjang dah merasuk hahaha, seronoknya nak bercuti.. lagi dua hari kerja, khamis ni dah mula cuti sehingga tahun baru... yeehaaa.... Jom usha sikit fakta tentang senyum!!


Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa. - WOW -

Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri. - WOW - 

Kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi. Itu lah rahsia awet muda. seperti saya hahahaha - WOW -

Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit). - WOW - 

Sumber: pakcik gugel. 





“I was smiling yesterday,I am smiling today and I will smile tomorrow. Simply because life is too short to cry for anything.” ― Santosh Kalwar




Senyum selalu...

-NoReason-

Monday, December 17, 2012

S3nyum Isnin

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi, tetap terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua.. kan baik-baik saja




Senyum selalu... peace no war.



-NoReason-

Sunday, December 9, 2012

Separuh akhir AFF Suzuki Cup, Malaysia vs Thailand

Jom layan separuh akhir piala AFF Suzuki. Neves sungguh la tengok bola ni. Macam mau gugur jantung, nak makan pun tak da selera haha bole gitu. Sambil-sambil basuh kain dok layan bola kat TV1, pening pulak palotak dengar nama pemain-pemain thailand ni.. Sompong, kawin, panupong, kirati, blablabla

Oleh kerana tak berapa nak berbakat jadi pengulas sukan atau pun penulis sukan, makanya i akan bagi keputusan jek ek huhuhu.

Updated 1,
Malaysia 1 / Thailand 0
Gol: Nor Shahrul Idlan Talaha

Updated 2,
Malaysia 1 / Thailand 1
Gol: apa tah nama dia tak reti nak eja

Keputusan akhir
Malaysia 1 / Thailand 1

Nampaknya agak berat tugas Harimau Malaya kat Thailand nanti. Apa-apa pun Malaysia boleh, mesti boleh, fikirkan boleh..

Selamanya Harimau Malaya.. 


Updated 13 Disember,
Thailand mara ke akhir dengan agregat 3-1 


BOIKOT Korea, BOIKOT Tomyam 

haha emosi pulak

Selamanya Harimau Malaya...



-NoReason-

Friday, December 7, 2012

S3nyum kamb!ng

Rasa nak lepuk je orang yang suka menulis gaya pelik-pelik cam ni, boleh mendatangkan migrain nak faham apa benda yang cuba disampaikan. Kesian Bahasa Melayu diperkotak-katikkan.




p.s: karikatur adalah hasil penculikan alien daripada dinding muka buku


-NoReason-

Thursday, December 6, 2012

Dream come true!

Dream come true!! haha ayat tak ingat, macam dapat sejuta ringgit money drop pulak kan. Semenjak minggu lepas lagi teringin nak beli menda alah ni, cuma tunggu gaji masuk je. Kalau nak ikutkan harganya tak de la mahal mana pun, tapi tetap juga kena menunggu duit gaji, kalau tak terpaksa diet poket sehari. Mau turun 0.1 kilo berat i. Tak sanggup rasanya kehilangan 0.1 kilo itew. grrrrr....

Allah itu maha mendegar kan, Dia tahu je apa yang hambanya nak, walaupun kita rasa cam kecik je, apa ada hal. Semalam menghadiri appreciation dinner untuk program World Innovation Forum Kuala Lumpur yang dah berlangsung dengan jayanya bulan lepas. Setelah bersusah payah, bertungkus lumus bertugas, masanya untuk meraikan kejayaan. Tak sangka pulak, organizer bagi power bank yang diidam-idamkan sebagai goodies!. Teruja sungguh i haha, cam jakun benor bunyik nya. Terasa cam 'saya monang moto'.

Sebagai orang yang sentiasa sibuk dan telefon asyik dok berdering-dering tak kira masa, i memang sangat memerlukan charger seperti ini, tak payah nak gelabah cari sumber elektrik nak charge bateri telefon ku yang cepat je habis kuasa. Kata telefon pintar, tapi tak pintar langsung nak jimat tenaga. Apa-apa pun terima kasih ya, i suke sangat!!



Wednesday, December 5, 2012

Suara dari kubur

Assalamualaikum...

Oleh kerana dah berbulan lamanya tak berbelog maka tajuk entri pun ala-ala seram. 

Motif? 

entah aku pun tak tau, dah kehabisan idea agaknya. Empat bulan tak mengasah bakat menulis, pasti semua orang rindu-rinduan kan, walaupun tak sila lah kata ya untuk menjaga hati ini. Ni semua salah papan kekunci komputer ni yang asyik tak boleh tekan je bila nak post entri!!! erm.. kesian tak pasal-pasal keyboard pula yang disalahkan. 

Nak tulis panjang-panjang pun tak boleh ni, sekarang waktu bekerja tak boleh mencuri tulang dengan menulis belog.. maaf kan saya wahai majikan, hari ini saya balik lambat sikit, ganti waktu menulis belog ini selama 10 menet.. teeettttt...


-NoReason-


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NoReason: Baca ini juga

Contengan Ku

#MH17 (2) #PrayForMH370 (4) 1001 Kisah (37) 1Malaysia (3) 2015 (2) 2016 (1) Ahmad Ammar (1) Alamanda (1) Aman Palestin (1) Annabelle (1) Anugerah (2) Artis (8) Award (1) banjir (1) bbplus (2) Biasiswa (1) blouse (1) Bola (2) Book Fair (1) Botani (1) Bowling (1) Cadbury (1) casual (1) Catuan air (1) Celcom (1) cheese cake (1) Cita Citata (1) Coklat (2) Contengan (60) Corat coret (6) Corat-coret (97) Cuti (6) Dangdut (1) Dilwale (1) DNA Babi (1) Drama (4) dree (1) ebiet (1) ekzema (1) English Corner (3) ePRIX (1) exam (1) fesyen (1) Filem (19) FormulaE (1) Friend Request (1) GA/Contest/Segmen (3) Gadjet (8) Games (3) GAZA (1) gempa (1) Gossip (2) Gula Hangus (2) Hal Ehwal Belog (14) Hal Ehwal Kereta (2) hamil (1) Hanez Suraya (1) Hangat (1) Hantu (1) Haram (1) Hijrah (1) Hollywood (1) Hotlink (1) Hunger Games (1) Ikan (1) Iklan (1) imigresen (1) Indonesia (2) Info (35) Inovasi (2) Jalan-jalan (13) jjcm (5) Kampus (2) Kehidupan (18) Kek (2) Kelakar ke (12) Kerajaan (1) Kerja (7) Keselamatan siber (1) Kesihatan (7) Kisah Dongeng (1) Kisah Masyarakat (10) Lady Driver (3) Lagu (11) Life (3) LIMA (1) Lirik (10) Luahan Perasaan (12) Macam-macam ada (12) madah (1) Makan (34) Marine Essence (1) Masak-masak (20) Maxis (1) medan selera (2) melancong (1) Melur Jelita (1) Memandu (1) Merdeka (1) Mewangi (1) MH370 (4) myBIZ (4) Nasi (2) Negara (2) NICE (2) Niece (2) NOVEL (8) Nuffnang (1) nukilan (1) online (2) pakaian (1) Pameran (3) Panduan (2) Pasar malam (1) passport (1) PATI (1) penipuan (1) Peperiksaan (1) Persidangan (1) Pesta Buku (2) Petua (2) Piala Malaysia (1) Politik (5) Postpaid (1) pregnant (1) Prepaid (1) program TV (11) PTD (1) Puasa (3) puding (2) Pulau (1) Putrajaya (5) Rakan blogger (1) Ramadan (1) Ramadhan (23) RASA (1) Raya (12) Rekreasi (2) Renew (1) Resepi (23) review (7) Riadah (2) Sabah (1) Sains (2) Saintis (2) Seafood (1) Selawat Perdana (1) Selfie (1) Semasa (5) Senyum (5) shopping (1) Sinetron (1) Skandal (1) skin solution (1) SPA (1) SPAM (1) SPAN (1) Stacy (1) steamboat (1) STG (1) Suka-suka (11) Sukan (7) Syabas (1) Taman (2) Tarakan (2) Tazkirah (2) Teka-teki (2) Teknologi (1) tempat makan (3) The 5th Wave (1) Tiga Rasa (1) Tips (4) Tiramisu (1) Travelog (5) Uji minda (3) UTM (3) Video (2) Walimatul urus (2) Wanita (2) Warna (4) Wordless (17) zalora (1)