Tuesday, March 18, 2014

Resepi: Shepherd's Pie sedap hingga menjilat jari

Assalamualaikum readers..


Sempena hari yang indah dan sejuk dek kerana suhu kat ofis yang ala-ala winter sonata ni, tetiba terasa nak makan shepherd's pie la pulak. Erm.. macam tak da kaitan je shepherd's pie dengan kesejukan. Abaikan saje, yang penting chef hari ni nak kongsikan resepi yang sonang dan sodap. Bak kata pepatah orang zaman batu 'kacang je' nak buat nye. Orang malas pun bole jadi rajin nak buat akibat daripada kesenangan yang amat sangat.

Kredit: inspirasi resepi dari blog Cik Epal Gojes


Oke dah habis bab merepek meraban, resepi kali ni chef berangan letak banyak gambar dan sedikit saja tulis-tulisan di bawahnya. Harap-harap faham la ye.


Ni bahan-bahan untuk buat lapis-lapis dia atau dalam bahasa omputihnya untuk layer bawah dan atas.. erk..betul ke tu.. bole la bole la..

Kentang dalam 10 biji atau lebih (ikut saiz | saya guna dalam 12 biji
3 sudu besar butter / planta / margerin | ikut suka
Lada sulah + garam sesedap rasa
Susu segar 1/4 cawan



Ni Bahan-bahan untuk inti

1 paket  ayam cincang @ daging pun bole
1 @ 2 ulas bawang merah | cincang
5 ulas bawang putih | cincang
1 biji tomato gebu | dadukan
1 tin kecil tomato puree
1 tin cendawan butang
Daun ketumbar
2 sudu sos cili
Garam



Mari mula memasak.. Mulakan dengan kentang-kentangan dulu
Mula-mula kupas kulit kentang, belah kecik-kecik pastu rebus sampai empuk seempuk-empuknya


Dah empuk bolehlah mula melenyek kentang bersama campuran butter, lada sulah dan garam


Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit dan lenyek lagi


Agak-agak dah cukup tahap kelenyekannya, dah tak de ketul-ketul.. boleh lah diketepikan dulu. Kita nak wat inti pulak



Untuk ini kita mulakan dengan....
Cairkan butter

Masukkan bawang merah dan bawang putih


Masukkan daging @ ayam cincang


Masukkan tomato puree, sos cili, garam, daun ketumbar dan gaulkan sehingga sebati



Masukkan cendawan butang + tomato dadu


Gaul-gaul-gaul..
Dah siap


Inilah kejadiannya.. Kentang lenyek + inti daging



Hokey.. mari kita mulakan acara melapis-lapis

Letak lapisan kentang kat dasar loyang korang.. Jangan buh habis pulak, nanti nak letak kat atas sekali

Bubuh la inti daging tu kat atas kentang tadi, ketebalannya ikut suka tekak korang

Kat atas inti daging tu, letak selapis lagi kentang lenyek tadi


Konon nak kelihatan kreatif, aku pun letaklah lapisan kuning telur lepas tu gariskan-gariskan dengan garfu.. ha kreatif tak..kreatif tak...

Dah siap la tu.. boleh lah masukkan dalan ketuhar gelombang mikro dengan suhu 180C selama 25-30 minit


Dah agak-agak kuning keperangan yang cantik macam gambar ni, boleh lah dikeluarkan.

Kalau rasa-rasa dah tak sabar nak menelannya boleh lah terus potong dan lihatlah hasilnyaaaa


Nampak Gebu kannn... kan... kan....


Siap untuk memasuki tekak.. yummy yummy... selamat mencuba.. tak susah pon... sedap hingga menjilat pinggan!



Senyum selalu

2 comments:

  1. senang bangat ni, bahan2 pun jenis rujian yang kat sini, boleh la malas2 nnt masak ni.

    ReplyDelete
  2. Mmg teringin nak try.....tp rak de daun ketumbarlah pulak haih

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NoReason: Baca ini juga

Contengan Ku

#MH17 (2) #PrayForMH370 (4) 1001 Kisah (37) 1Malaysia (3) 2015 (2) 2016 (1) Ahmad Ammar (1) Alamanda (1) Aman Palestin (1) Annabelle (1) Anugerah (2) Artis (8) Award (1) banjir (1) bbplus (2) Biasiswa (1) blouse (1) Bola (2) Book Fair (1) Botani (1) Bowling (1) Cadbury (1) casual (1) Catuan air (1) Celcom (1) cheese cake (1) Cita Citata (1) Coklat (2) Contengan (60) Corat coret (6) Corat-coret (97) Cuti (6) Dangdut (1) Dilwale (1) DNA Babi (1) Drama (4) dree (1) ebiet (1) ekzema (1) English Corner (3) ePRIX (1) exam (1) fesyen (1) Filem (19) FormulaE (1) Friend Request (1) GA/Contest/Segmen (3) Gadjet (8) Games (3) GAZA (1) gempa (1) Gossip (2) Gula Hangus (2) Hal Ehwal Belog (14) Hal Ehwal Kereta (2) hamil (1) Hanez Suraya (1) Hangat (1) Hantu (1) Haram (1) Hijrah (1) Hollywood (1) Hotlink (1) Hunger Games (1) Ikan (1) Iklan (1) imigresen (1) Indonesia (2) Info (35) Inovasi (2) Jalan-jalan (13) jjcm (5) Kampus (2) Kehidupan (18) Kek (2) Kelakar ke (12) Kerajaan (1) Kerja (7) Keselamatan siber (1) Kesihatan (7) Kisah Dongeng (1) Kisah Masyarakat (10) Lady Driver (3) Lagu (11) Life (3) LIMA (1) Lirik (10) Luahan Perasaan (12) Macam-macam ada (12) madah (1) Makan (34) Marine Essence (1) Masak-masak (20) Maxis (1) medan selera (2) melancong (1) Melur Jelita (1) Memandu (1) Merdeka (1) Mewangi (1) MH370 (4) myBIZ (4) Nasi (2) Negara (2) NICE (2) Niece (2) NOVEL (8) Nuffnang (1) nukilan (1) online (2) pakaian (1) Pameran (3) Panduan (2) Pasar malam (1) passport (1) PATI (1) penipuan (1) Peperiksaan (1) Persidangan (1) Pesta Buku (2) Petua (2) Piala Malaysia (1) Politik (5) Postpaid (1) pregnant (1) Prepaid (1) program TV (11) PTD (1) Puasa (3) puding (2) Pulau (1) Putrajaya (5) Rakan blogger (1) Ramadan (1) Ramadhan (23) RASA (1) Raya (12) Rekreasi (2) Renew (1) Resepi (23) review (7) Riadah (2) Sabah (1) Sains (2) Saintis (2) Seafood (1) Selawat Perdana (1) Selfie (1) Semasa (5) Senyum (5) shopping (1) Sinetron (1) Skandal (1) skin solution (1) SPA (1) SPAM (1) SPAN (1) Stacy (1) steamboat (1) STG (1) Suka-suka (11) Sukan (7) Syabas (1) Taman (2) Tarakan (2) Tazkirah (2) Teka-teki (2) Teknologi (1) tempat makan (3) The 5th Wave (1) Tiga Rasa (1) Tips (4) Tiramisu (1) Travelog (5) Uji minda (3) UTM (3) Video (2) Walimatul urus (2) Wanita (2) Warna (4) Wordless (17) zalora (1)