Monday, June 30, 2014

Menu berbuka edisi 2 Ramadhan

Assalamualaikum readers...

Done sesi masak-masak untuk berbuka hari ini. Sempoi saje..


#Nasi
#Sayur kobis
#Ayam goreng tepung
#Jemput-jemput naget ikan




Ohsem.. Ni pun dah oke.. Azam tahun ni nak mengelak sehabis daya dari menyinggah dan menyoping di pasar Ramadhan. Kalau tersasar pegi situ mesti pembaziran tahap tertinggi akan berlaku.

Semua nampak sedap dan menyelerakan. Semua macam yummy je. Beli sampai tak cukup tangan. Hasilnya tak sesedap yang disangka. Kenyang yang amat. Tak habis. Buang.......

Elakkan pembaziran di bulan Ramadhan. Masak sendiri. Jimat dan pastinya kena di anak tekak huhuhu.

Selamat menjalani ibadat puasa. Jom berbuka..


Senyum selalu


Sunday, June 29, 2014

Pertama Ramadhan ini

Assalamualaikum readers...


1 Ramadhan 1435


Selamat berpuasa pada semua. Puasa bukan setakat menahan lapar dan dahaga, lapi lebih daripada itu. Perjuangan menahan hawa nafsu, mengawal mata, lidah, mulut daripada melakulan perkara-perkara yang di tegah.




Pertama Ramadhan ini, keluar dengan housemate ke gateway Bangi, nak beli barang2 Rumah sikit. Keluar dalam 10.30. Jalan raya lengang aje, sebiji dua je kereta yang kelihatan. Agak nya ramai yang lebih suka duduk di rumah pagi Ramadhan ni.

Pertama Ramadhan ini.. Semoga berjaya melalui nya dengan lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini. Dan semoga yang baik itu akan berkekalan hendaknya.




Pertama Ramadhan ini... 

Pertama Ramadhan ini...

Pertama Ramadhan ini...



Senyum selalu


Saturday, June 28, 2014

Mana mamanya?

Assalamualaikum readers?


Seorang wanita bersama anak saudaranya yang berusia 3 tahun sedang bersantai diluar rumah sambil mengadah ke langit merenung si anak bulan yang bersinar terang di angkasa raya.




Anak sedare : mak ucu.. mak ucu.. apa tu? 
sambil menunjuk ke arah anak bulan.


Mak sedare : ooooo.. itu anak bulan sayang... 
jawabnya sambil mengusap lembut rambut si anak kecil. Si kecil pun memandang si emak sedare dengan mata terkebil-kebil dan muka konfius.


Anak sedare : anak bulan???


Mak sedare : iye... anak bulan...


Anak sedare : mana mamanya???? 


Mak sedare terdiam.. 

krik krik.. krik krik.. bunyi cengkerik... 

Si mak sedara pulak yang terkebil-kebil menatap si anak kecil yang masih menagih jawapan.. Adoyai sayang.. sel-sel otaknya sedang berhubung!



Senyum selalu

Friday, June 27, 2014

Tukar: Postpaid ke prepaid

Assalamualaikum readers,


Aku adalah pengguna Celcom sejak dari ianya dikenali sebagai TM Touch bertahun-tahun dahulu. Lepas ia di rebranding kepada celcom, aku masih lagi setia dengan Celcom Xplore. Lepas dah kerja pun masih dengan prepaid, namun entah kenapa (terasa dah kaya agaknya) aku tukar dari Celcom prepaid kepada Celcom postpaid.




Lepas beberapa tahun aku rasa macam sangat rugi membayar bil RM98 + 6% tax = RM103.00 sebulan sedangkan aku sangat jarang telefon orang apatah lagi SMS. Dengan kawan-kawan, boss, rakan sekerja semua lebih senang guna Whatsapps. Akhirnya aku buat keputusan untuk tukar balik daripada postpaid kepada prepaid. 

Mula-mula call celcom centre untuk tau proses dia. Rupa-rupanya Celcom TAK BOLEH tukar daripada postpaid kepada prepaid. Kita kena keluar terus daripada Celcom dan register kepada prepaid telco lain seperti maxis, digi atau Umobile. Lepas tu baru pegi ke Celcom balik untuk tukar pulak dari prepaid telco lain tu kepada prepaid celcom. Huih leceh kan. Kalau ikutkan hati malas nak buat. Agaknya ni strategi celcom la kan tak nak bagi orang tukar postpaid ke prepaid.

Dijadikan cerita, aku pun nekad nak tukar ke prepaid. Aku pegi kat boulevard di Lebuh Nilam, Bukit Tinggi, Klang. Kat situ senang, semua telco centre sebelah-sebelah je. Pegi Celcom dulu settle kan bil, kalau ikutkan customer service celcom dia suh tukar pada Umobile, senang katanya tak de kontrak. Kalau dengan Maxis atau Digi kena guna sekurang-kurangnya tiga bulan baru boleh tukar.





Aku buat keputusan tukar pada Maxis, guna je la dulu tiga bulan, kalau best guna terus, kalau tak best tukar Celcom balik haha. Pegi Maxis terus tukar dari postpaid Celcom pada prepaid Maxis. Isi borang pas tu dia bagi sim kad baru. Kena tunggu 24 jam sebab dari telco lain. Tiada bayaran pertukaran dikenakan. FREE jah. Yang penting nombor telefon kekal dan tidak menjejaskan benda-benda penting seperti TAC nombor untuk online transaction. Now dah seminggu pakai prepaid Maxis aka #hotlink, berpisah kejap dengan celcom huhu. Tapi yang tak syok nya kekadang terlupa yang kita pakai prepaid. Kena men top up balik...

Nota kaki: Kalau nak tukar dari Maxis postpaid ke Maxis Prepaid boleh je buat terus, cuma dia kenakan penalti RM25.00



Senyum selalu

Wednesday, June 25, 2014

Saya mahu jadi televisyen

Asslamualaikum readers..


Sedar atau tidak sekarang ni kita lebih banyak berkomunikasi menggunakan hp/pc/laptop/tab atau apa-apa sahaja gajet. Mungkinkah kaedah bersemuka atau face to face sudah tidak relevan lagi di zaman moden ini, akibatnya kita lebih suka berkawan dengan gajet dari berkawan dengan orang. Keluar makan sama-sama, duduk satu meja tapi masing-masing senyap mengadap hp, gelak-gelak sambil sibuk tekan keyboard. Rupa-rupanya ber chit chat dalam whatsapp group, lebih parah lagi bila orang-orang dalam group tu ialah orang-orang sama yang sedang duduk makan semeja. Apakah????

Beberapa hari lepas, ada terima kisah ni dalam whatsapp group.. oke whatsapp group again.. huhu.. terasa nak berkongsi dengan semua yang mungkin belum pernah membacanya... kisah benar atau sekadar rekaan bukan persoalannya, tapi mesej yang cuba disampaikan.. renung-renungkan..







"SAYA MAHU JADI TELEVISYEN"


Seorang guru wanita sedang menyemak satu persatu karangan anak muridnya. Sewaktu melihat satu karangan yang ditulis oleh seorang pelajarnya, dia menjadi sangat emosi dan setelah melihat nama di muka hadapan buku itu, dia menangis teresak-esak. Lalu ditanya oleh suaminya

 'Kenapa menangis ni?'

 'Lihatlah karangan budak ni..'

Suaminya pun membaca dengan penuh khusyuk.


 Jadikan Saya Sebuah Televisyen

"Oh Tuhan, malam ini saya ingin meminta kepada-Mu sesuatu yang sangat istimewa. Jadikan saya sebuah televisyen.

Saya ingin mengambil kedudukan televisyen. Menikmati kehidupan sebagaimana peti telivisyen di rumah saya. Saya akan memiliki 'tempat' tersendiri dalam hati keluarga sehingga mampu menjadikan keluarga sentiasa berada di sekeliling saya.

Saya akan diberi perhatian serius ketika bercakap. Saya ingin menerima penjagaan yang sama seperti televisyen.

Ayah akan menemui saya setiap kali ayah pulang dari tempat kerja walaupun keletihan. Ibu pula bersama-sama saya saat sedih dan kecewa, bukan mengabaikan seperti sekarang. Seterusnya, saya mahu abang dan kakak berusaha memperuntukkan masa untuk bersama-sama dengan saya.

Saya mahu merasakan bahawa keluarga sanggup mengetepikan kepentingan lain untuk meluangkan waktu bersama-sama saya.

Akhirnya, jadikan saya mampu membuat semua individu yang saya sayangi itu merasa gembira dan saya menghiburkan mereka. Tuhan, saya tidak meminta lebih dari itu. Saya hanya mahu hidup seperti televisyen pada setiap masa."


Selesai suaminya membaca esei tersebut, suaminya berkata  'Kasihannya, anak ini miskin kasih sayang. Ibu bapanya terlalu teruk!'

Mendengar itu, tangisan si isteri semakin kuat.

'Abang, itu karangan anak kita!'


Jika diperhatikan sekarang ni.. suami dan isteri masing² dok sibuk belek dan fokus hp masing2.. layan email.. facebook.. whatsapp.. wechat.. kadang-kadang anak² dok tengok je dari jauh sambil main mainannya.. JANGAN sampai nanti anak² kita pulak buat essei.. 'Jadikan saya sebuah Handphone'.. huhu

Sama2 la kita berikan perhatian pada insan-insan disekeliling yang perlukan perhatian dan kasih sayang kita.. InsyaALLAH.. Spread the ❤❤❤❤ 



Senyum selalu

Friday, June 13, 2014

Bongkar! Skandal terHANGAT, PANAS, meleTOP

Assalamualaikum readers..

Jeng.. jeng.. jeng...

Dasyat tak tajuk entri hari ni.. 
Dah ala-ala macam 999 pulak..
Skandal siapakah yang akan terbongkar di sini...




Jom kita terjah


>



>>



>>>



>>>>



>>>>>



>>>>>>



Maafkan saya... hehe.. tak ada skandal pun.. Tajuk ini ditulis adalah kerana, pemilik belog sedang membuat kajian ke atas kategori-kategori entri yang di sukai ramai.. Teeeet.... Nantikan keputusannya dalam entri seterusnya..

Jangan stress.. 




Senyum selalu

Wednesday, June 11, 2014

I AM .....

Assalamualaikum readers..

Sabtu lepas, tempat kerja buat tournament bowling untuk staf! Memandangkan kat unit aku ni, semua orang berbakat dalam semua perkara, maka haruslah kami menghantar satu team terhebat di Alaf ini yang dinamakan 'paper cutting'. Motif nama kumpulan paper cutting masih belum diperhalusi lagi sehingga kini, namun ianya tercetus akibat rasa protes yang tak tak dapat dibendung lagi satu ketika dulu. Relevannya?? nama tu cam sedap je nak sebut :p

 


Tournament berlangsung Sabtu lepas dengan keadaan cuaca baik dan suhu lebih kurang 30 darjah celcius diluar dan sepoi-sepoi bahasa di dalam. Tempat kat mana lagi kalau bukan ARL powerball Alamanda Putrajaya. Keseluruhan 15 pasukan bertanding, empat orang sepasukan (dua lelaki, dua perempuan), cross lane, empat frame.


Pemain-pemain bertaraf olimpik


Pemain bersama pasukan sorak terhebat


Pergh tak pernah-pernah den main empat game, paling banyak pun sebelum ni 3 frame ja. Tapi apa ada hal. Datang pagi-pagi tu, team kitorang dah menang perang psikologi. Datang dengan baju team paling cool haha. Who I AM? I AM........ Pastu team kitorang je yang datang siap dengan pasukan sorak haha.. Melampau betul. Menang belum tentu, yang pasti dah menang team paling cool... team paling havoc.. miahahaha


Who I AM.. I AM .......


Tengah game, memang lane kitorang la yang ala-ala bertanding olimpik. Gaya.. mutu dan keunggulan tu penting.. Sorak bukan main, baling ke longkang pun sorak juga.. yang penting sorak haha.. Gaya balingan dah macam atlet sebenar, tapi sayang melencong perginya huhu...

Paper cutting selfie


Akhirnya setelah melalui pelbagai rintangan dan halangan pin-pin boling itu, team kitorang yang pencapaiannya naik turun seperti zig zag telah berjaya menamatkan pertandingan di tempat ke-6 daripada 15 pasukan.. Wahhh kira okey la tu, we all ingatkan we all paling corot haha.. terbaik la team paper cutting. Next kita mesti masuk top 3 pulak haha.. berangan tak salah kan hukhuk.





Untuk kedudukan individu, aku ditempat ke 15 daripada 30 pemain. Jatuhan pin 119, 77, 94, 54. Game ke empat paling hampagas. 54 je.. sabotaj betul. Neway we all happy.. Next time harus join lagi. Hasilnya, dua hari jugak lenguh-lenguh tangan akibat membaling bola boling banyak kali sangat, maklumlah tak de maknanya nak straight kan.


Nota kaki: Apekah teruk sangat bahasa penulisan hari ini, caca marba betul. Maafkan saya wahai pakar-pakar bahasa..



Senyum selalu

Wednesday, June 4, 2014

Key board warrior

Assalamuaaalaikumm readers...

Entriiii eini seeemmpena
Keyboard yaaaaaaaaaaa  ng meragaaam

Ssssakit haaaaaaaaaati kite ni.. Tekan tekan tak dapa.    T


Senyu seeeelalu


*entri diatas di taip semasa key board menggila.. kejap boleh tekan.. kejap tak boley... kejap tekan sekali keluar berkali kali* nyampah***



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NoReason: Baca ini juga

Contengan Ku

#MH17 (2) #PrayForMH370 (4) 1001 Kisah (37) 1Malaysia (3) 2015 (2) 2016 (1) Ahmad Ammar (1) Alamanda (1) Aman Palestin (1) Annabelle (1) Anugerah (2) Artis (8) Award (1) banjir (1) bbplus (2) Biasiswa (1) blouse (1) Bola (2) Book Fair (1) Botani (1) Bowling (1) Cadbury (1) casual (1) Catuan air (1) Celcom (1) cheese cake (1) Cita Citata (1) Coklat (2) Contengan (60) Corat coret (6) Corat-coret (97) Cuti (6) Dangdut (1) Dilwale (1) DNA Babi (1) Drama (4) dree (1) ebiet (1) ekzema (1) English Corner (3) ePRIX (1) exam (1) fesyen (1) Filem (19) FormulaE (1) Friend Request (1) GA/Contest/Segmen (3) Gadjet (8) Games (3) GAZA (1) gempa (1) Gossip (2) Gula Hangus (2) Hal Ehwal Belog (14) Hal Ehwal Kereta (2) hamil (1) Hanez Suraya (1) Hangat (1) Hantu (1) Haram (1) Hijrah (1) Hollywood (1) Hotlink (1) Hunger Games (1) Ikan (1) Iklan (1) imigresen (1) Indonesia (2) Info (35) Inovasi (2) Jalan-jalan (13) jjcm (5) Kampus (2) Kehidupan (18) Kek (2) Kelakar ke (12) Kerajaan (1) Kerja (7) Keselamatan siber (1) Kesihatan (7) Kisah Dongeng (1) Kisah Masyarakat (10) Lady Driver (3) Lagu (11) Life (3) LIMA (1) Lirik (10) Luahan Perasaan (12) Macam-macam ada (12) madah (1) Makan (34) Marine Essence (1) Masak-masak (20) Maxis (1) medan selera (2) melancong (1) Melur Jelita (1) Memandu (1) Merdeka (1) Mewangi (1) MH370 (4) myBIZ (4) Nasi (2) Negara (2) NICE (2) Niece (2) NOVEL (8) Nuffnang (1) nukilan (1) online (2) pakaian (1) Pameran (3) Panduan (2) Pasar malam (1) passport (1) PATI (1) penipuan (1) Peperiksaan (1) Persidangan (1) Pesta Buku (2) Petua (2) Piala Malaysia (1) Politik (5) Postpaid (1) pregnant (1) Prepaid (1) program TV (11) PTD (1) Puasa (3) puding (2) Pulau (1) Putrajaya (5) Rakan blogger (1) Ramadan (1) Ramadhan (23) RASA (1) Raya (12) Rekreasi (2) Renew (1) Resepi (23) review (7) Riadah (2) Sabah (1) Sains (2) Saintis (2) Seafood (1) Selawat Perdana (1) Selfie (1) Semasa (5) Senyum (5) shopping (1) Sinetron (1) Skandal (1) skin solution (1) SPA (1) SPAM (1) SPAN (1) Stacy (1) steamboat (1) STG (1) Suka-suka (11) Sukan (7) Syabas (1) Taman (2) Tarakan (2) Tazkirah (2) Teka-teki (2) Teknologi (1) tempat makan (3) The 5th Wave (1) Tiga Rasa (1) Tips (4) Tiramisu (1) Travelog (5) Uji minda (3) UTM (3) Video (2) Walimatul urus (2) Wanita (2) Warna (4) Wordless (17) zalora (1)