Tuesday, November 25, 2014

Review: The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

Assalamualaikum w.b.t,




Erm... macam mana nak mula ek.. Actually, aku tak pernah ikuti cerita The Hunger Games ni. Mula dengan The Hunger Games, kendian The Hunger Games: Catching Fire sekarang ni pulak The Hunger Games: Mockingjay-Part 1. Dah siri ke tiga ni baru terhegeh-hegeh nak pegi tengok sebab selama ni dengar orang cakap cite ni best giler...

Akibatnya... sepatah haram aku tak paham haha.. amende Capitol, District segala bagai istilah yang dorang guna. Ambik masa juga aku nak hadam memula. Watak-watak pun tak berapa nak kenal. Katniss, Peeta, Annie, Finnict, Gale, presiden snow bla bla bla..... sapekah??? 



Jadinya.. Ini dari pandangan orang yang memang tak mengikuti ceritanya daripada awal... pada aku Mockingjay - part 1 ini sangat bosan. Mungkin sebab dia baru part 1. Jam pertama lebih banyak 'story telling' sampai menguap-nguap kitorang. Housemate aku siap nak balik dah akibat jalan cerita yang sangat lambat. Jam seterusnya pun blebih kurang aje, pergerakan cerita macam siput, unsur-unsur suspen tu tak ada, tak mengujakan. Sampailah ke akhirnya....................... - THE END -

Kesimpulannya, tak de hati aku nak cerita huhu.. mungkin juga aku kena layan sekuel The Hunger Games sebelum-sebelum ini dulu, baru boleh feel. Mockingjay Part 2, tak ada dalam senarai kena tonton lagi buat masa ni.. mungkin nanti kalau tiba-tiba aku berubah fikiran.Maaf diriku wahai penggemar The Hunger Games kerana memberikan pandangan yang kurang memberangsangkan ini huhu. Apa-apa pun, Selamat Menonton yaw..


Senyum selalu

Thursday, November 20, 2014

2014 FIA FORMULA E PUTRAJAYA ePRIX

Assalamualaikum w.b.t,

Dah dua tiga bulan juga dok konfius pasal binaan sementara di sepanjang presint 2 dan 3, Putrajaya, sampaikan laluan kereta ditutup berbulan-bulan lamanya. Aku pun dah berapa lama tak pegi pasar malam gara-gara malas nak ikut jalan jauh dan berliku-liku. Baru-baru ni.. (seperti biasa tertinggal keretapi) aku dapat tahu kat situ nak buat Formula E. Masa dapat tahu tu, reaksi aku cuma lah... owh...... dan sekali lagi malas amik tahu... hukhuk.

Dipendekkan cerita, kejap-kejap tadi ada la yang baik hati sedekahkan benda kat bawah ni...

Tiket 2014 FIA FORMULA E PUTRAJAYA ePRIX

Uiks.. baru la terhegeh-hegeh google cari info. Ye la.. orang berbudi kita berbahasa, orang dah beri mestilah kita kena pegi ye dok. Cari la maklumat sikit.. apa ada kat situ.. apa aturcaranya.. mana nak parking.. mujurlah segalanya dihujung jari je, klil klik klik dah dapat semua yang dicari.

Peta tempat kejadian


Aturcara kejadian. Aku rasa macam nak pergi masa final je, jam 2.00 petang tu hehe

Wah.. macam padat je aktiviti hujung minggu ini. Erm.. oke la kan daripada duk melangut + berangan kat rumah kan. huhu. Sapa-sapa yang pegi, jumpa di sana la ye.... Nak tau lebih lagi boleh pegi laman web rasmi di http://www.fiaformulae.com.my atau terjah je facebook https://www.facebook.com/FIA.Formula.E.Malaysia

 
Sementara tu meh layan kisah disebalik Formula E.....

 



Senyum selalu

Tuesday, November 18, 2014

Rakyat Malaysia serba mampu - Renew passport edition

Assalamualaikum w.b.t,

Fuh! kalau nak cakap pasal taraf hidup kat Malaysia sekarang ni memang wat senak perut. Segala benda naik harga.. naik semedang.. tak pernahnya turun.. pening kepala den.. Sana-sini kita dengar macam-macam keluh kesah, rungutan, kemarahan, ketidakpuas hatian (eh betul ke perkataan itu). Ahh.. malas nak komen lebih-lebih, lain tahun kita tulis entri panjang lebar berkenaan masalah negara yang kian meruncing ini.

Nak cerita kisah di Jabatan Imigresen sebenarnya. Alkisahnya nak perbaharui passport yang sudah tamat tempoh. Sebagai pekerja berhemah, aku idak lah pergi semasa waktu bekerja, pegi hari Sabtu. Al sebab kawan-kawan ramai yang nasihat suruh pegi awal takut nombor habis (Awal di sini bermaksud terang-terang tanah atau sesudah subuh) Perg.. gila awal. Makanya aku pun memulakan perjalanan dari presint 9 ke Menara Ikhlas kat presint 3 seawal jam 6.40 pagi. Rasa macam awal sangat dah ni. Sampai kat sana lebih kurang 6.55 pagi. Inilah suasananya.


Pintu tak buka lagi.. orang dah bersusun panjang gini..

Amik kau.. pukul berapa la dorang sampai ni. Ada satu keluarga kat depan kitorang cakap sebelum ni dorang dah pegi 2, 3 jabatan imigresen.. semua habis nombor. Ni yang ke tiga, dorang nekad kuar rumah 5.30 pagi huhu tapi sesat.. lalu sampailah awal sikit dari kitorang huhu


7.40 pagi dorang mula bagi nombor. Nombor ku 1043. Aku paling belakang, barisan dah sampai ke luar pintu. walla weh...

Sampai ngantuk-ngantuk aku tunggu giliran. Agak lambat juga panggilnya. Cuma yang bestnya, TIADA borang nak kena isi (sebab nak renew je), TAK PERLU bawa gambar sendiri, ambik gambar kat kaunter ala-ala buat IC


Meh nak wat kronologi

06.55 - Beratur kat bawah (depan lif)
07.40 - Dapat nombor 1043
08.40 - Dipanggil ke kaunter - kemaskini rekod, amik gambar bla..bla..bla..
09.00 - Buat bayaran
10.00 - Serahan passport



Tara... dah siap... passport lama selamat di gunting..

Apa kaitan, renew passport dengan tajuk huhuhu. Nak buat/renew passport bukan main susah payah lagi sekarang ni, sampaikan Jabatan Imigresen boleh tak cukup nombor. Siap kena kerja lagi Sabtu-Ahad. Maknanya ramai Rakyat Malaysia yang dah berkemampuan ke luar negara. Dah buat passport tu mestilah nak ke luar negara kan.. Bukanla nak menyokong kenaikan harga barang sebab aku sendiri rasa nak piket je bila kuih karipap kecik harganya 50 sen! tapi saje la nak bagi tau ramai juga orang kaya kat Malaysia ni. Mungkin juga hasil menabung daripada kecik.. jimat cermat amalan kita.


Nota kaki: Jabatan Imigresen Putrajaya cuma bagi nombor sampai 200 je bagi urusan Sabtu/Ahad. Jadi datang awal ye.. Hari aku pegi tu ramai yang balik dengan muka kehampaan bila nombor dah habis...



Senyum selalu

Friday, November 14, 2014

Peperiksaan 'ONLINE' SPA

Assalamualaikum w.b.t,

Baru-baru ini (erk.. baru ke?) Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memperkenalkan Peperiksaan memasuki perkhidmatan awam secara dalam talian (Online). Siapa-siapa yang seangkatan denganku mesti pernah menghadiri peperiksaan manual sebelum ini. Memang agak susah sedikit. Sampaikan bila dapat panggilan peperiksaan pun rasa macam tak nak pegi, sebab tempat peperiksaan selalunya sekolah-sekolah yang kadangkala kita tak tau pun sekolah tu kat mana.. ngeeee... geografi failed! Exam pagi sampai petang, kantin sekolah pula tak buka... kalau tak bawa makanan memang kebulurla sampai ke sudah.

Baru-baru ini buat pertama kalinya aku dapat panggilan peperiksaan online. Neves juga memula tu takut line internet buat hal. Yang bestnya kita cuma perlu cari tempat yang kita selesa, siapkan makan minum sikit hehe, internet kena speed paling laju, buka tivi pun bole kalau tak kisah dengan bunyi bising hehe. Peperiksaan aku ni mula jam 8.00 malam, kebetulan masa tu aku tengah outstation, so merasa la juga ambil exam dalam bilik hotel kehkeh.

Sedang menunggu peperiksaan bermula ditemani WiFi YES kepunyaan sendiri, sekotak KFC dan Televisyen yang sedang menayangkan cerita Sinchan.. Pergh... gila cool exam cam ni..


Menunggu dengan sabar, dia akan mula tepat pada masanya.. tak de nak tunggu-tunggu ye.


Exam aku ni ada tiga seksyen. Ini seksyen pertama - Pengetahuan AM. Minit yang tinggal ada di tunjukkan, so boleh bajet² masa.


Walaupun ni exam online, tiada pengawas peperiksaan korang fikir korang boleh google jawapan sesuka hati. Huh tak sempat beb.. Soalan ada 50. Masa menjawab 40 minit, tak yah berangan la nak google bagai. Memang sempat jawab 5 soalan je nanti. Oleh itu sila penuhkan ilmu di dada okey.


Seksyen A tamat. Tunggu seksyen B pulak


Ni seksyen B, Daya menyelesaikan masalah. 40 soalan, 45 minit. Memang masalah sungguh soalan dia. Kalau tang soalan matematik tu, ada calculator kat sebelah pun tak sempat nak tekan. Senang lagi conteng-conteng kat kertas.

Jenis-jenis soalan yang bermasalah. fikir.... fikir.... fikir.....


Masa tamat! huhu kalau peperiksaan manual boleh gak minta belas ihsan pengawas tunggu kejap kalau tak habis jawab lagi. Ni habis je masa terus dia lock! memang terkebil-kebil je la kalau ada yang tak sempat nak jawab. Pasrah!


Akhir sekali ujian psikometrik. Yang ini kacang je, jawab ikut diri anda. Tiada yang betul mahupun salah


Peperiksaan TAMAT! Fuh lega.. Tiada masalah gangguan sistem, internet pun tak de sangkut-sangkut. Semua lancar... 





Keputusan peperiksaan dah boleh semak seawal 2 hari kemudian. Perg.. cepat sungguh. Kalau manual biasanya dalam sebulan dua baru tau. Keputusan aku... erm... biarlah cuma aku yang tahu kehkehkeh. Kalau nak maklumat lanjut pasal peperiksaan online SPA ni rajin-rajinkan diri lawat laman web spa di www.spa.gov.my.



Senyum selalu

Wednesday, November 12, 2014

Kemanakah menghilang?

Assalamualaikum w.b.t,


Hari ini berkesempatan membongkar balik entri-entri lama. Saja la konon nak mengimbas kenangan di angin lalu. Mencari-cari kawan-kawan blogger, menjelajah belog mereka-mereka yang sama-sama bersantai di alam maya satu ketika dulu. Ramai pulak yang sudah tidak aktif lagi, entri terakhir kebanyakannya setahun yang lalu. Owh.. kemanakah kamu semua menghilang.. 

Mungkin kesibukan kerja, tugas dan tanggungjawab yang makin banyak membuatkan masa untuk berbelog di tolak ketepi. Belog mula dipinggirkan dan dibiarkan sepi bagai tidak bertuan (chewah.. ayat kategori manis bergula batu). 

Ye la kan, kadang-kadang bukan tak mahu menulis, tapi kesuntukan masa. Walau terlihat macam senang je.. tulis-tulis... tekan-tekan.. muat naik... semudah a,b,c.. Kacang...kacang...kacang je... tapi realitinya bukan se 'kacang' itu.. sama juga la dengan aku, ada waktu-waktunya memang tak sempat nak buka belog pun, sampaikan peminat-peminat sume dok tertanya-tanya.. sila jangan muntah hijau, peminat dan pembaca belog ini juga sebenarnya datang dari planet Namek.. ala kengkawannye si Son Goku tuh, dorang memang suka jengah blog ni kalau dah bosan cari dragon ball tak junmpa-jumpa... oke merepek.. sekian..


Kemanakah mereka menghilang??? Harap-harap akan muncul rembulan disebalik awan satu masa nanti, bila masa mengizinkan



Senyum selalu

Tuesday, November 11, 2014

Hectic Month!

Assalamualaikum w.b.t,


Another hectic month! again huh... every month actually... *pitam*

But....

I love my job.. ngehngeh

Bahana tak cukup board.. sambung ngan A3 paper.. **sadis**


Nota kaki: Sudah terbayang cuti bulan Disember....... Cepatlah datang.....



Senyum Selalu
 

Friday, November 7, 2014

La Tahzan - ALLAH kan ada

Assalamualaikum w.b.t,



Suka, duka, ketawa, menangis, gembira, sedih, kecewa..... semua itu lumrah dalam kehidupan. Siapa yang tidak pernah merasakan semua itu erk.. mungkin boleh di gelar makhluk luar alam. Selalu kita dengar.. baca.. tengok.. cerita, berita duka. Kesakitan, kehilangan, kematian insan-insan tersayang. Penyebabnya berbagai-bagai. Ada yang kerana sakit, kemalangan dan tiba-tiba... 

Ya.. berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Pergi yang secara tiba-tiba, tidak kita jangka pastinya meninggalkan kesan yang sangat mendalam. Pedih..perit hingga ke dasar hati. Apatah lagi bila pagi melihat dia tersenyum, tertawa, memeluknya, mencium pipinya, berbual dan bergelak ketawa dengannya... tapi petangnya dia sudah kembali kepada penciptanya.

La Tahzan--- janganlah bersedih, Kita yang hanya memandang sudah berjuraian air mata. Inikan pula diri yang menghadapi. Pasti tidak tergambar perasaanya. Namun percayalah, bila kita menerimanya sebagai ketentuan ALLAH, redha itu akan datang, tenang setenangnya walau jauh di lubuk hati pedih tidak terkira. Bertabahnya.. dunia ini hanya pinjaman, segala isi dunia ini juga pinjaman, manusia juga hidupnya didunia hanya persinggahan. Yang pasti akan kembali jua padaNya yang Maha Esa.

La Tahzan--- janganlah bersedih, ALLAH kan ada. Dia tidak akan pernah meninggalkan kita, walau sejauh mana kita pergi. Walau selama ini kita melupakan Dia... namun ALLAH itu sentiasa bersama. Selalu ada.... Patah tumbuh, hilang kan berganti. Dia mengambilnya dari kita, namun pasti akan digantikannya dengan yang lebih baik.

La Tahzan--- janganlaj bersedih.. Yang menghadapi kehilangan, selalu terlihat tabah. Air mata mungkin tak dapat di tahan. Namun mereka tenang bagaikan angin yang bertiup lembut tanpa menimbulkan pusaran air yang mengganas. Percayalah, bila kita menghadapinya, pasti kita juga akan dikurniakan ketenangan dan keredhaan kerana kita tahu ALLAH itu ada. Beruntungnya kita sebagai umat Islam, ALLAH selalu ada.. selalu ada.. sentiasa ada... 

La Tahzan--- janganlah bersedih.. aku juga pernah melalui saat itu.. Kehilangan.. pada waktu yang tidak di duga, kala sedang bergelut dengan persediaan untuk peperiksaan akhir, aku menerima berita itu... Ya... memang kepiluan tidak dapat ditahan, namun ajaibnya rasa penerimaan.. redha itu kuat di hati. Terima kasih ALLAH kerana selalu ada bersama kami..

La Tahzan--- janganlah bersedih.. ALLAH kan ada.. Saat satu persatu insan disekeliling meninggalkan kita.. kala kita jatuh.. kala kita sedih.. kecewa.. ALLAH tidak pernah meninggalkan kita.. Jadi mengapa kita sebagai hambaNya sering melupakan Dia dikala senang dan gembira.. ALLAH ampunkan kami.. sayangilah kami.. kasihilah kami.. kasihanilah kami.. jangan pernah biarkan kami tersesat ke lorong kegelapan....


Maka NIKMAT TUHAN MU yang manakah yang kamu dustakan?



Wednesday, November 5, 2014

Wordless Wedneday:Kisah Dongeng nan Mewangi

Assalamualaikum w.b.t,


W.O.R.D.L.E.S.S  W.E.D.N.E.S.D.A.Y



Duk ulang-ulang dua lagu ni. Lain macam feelingnya.. Oh hati.. kenapa dengan kamu? 



Kisah Dongeng
-----------------------------




Mewangi
------------------------------



Senyum selalu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NoReason: Baca ini juga

Contengan Ku

#MH17 (2) #PrayForMH370 (4) 1001 Kisah (37) 1Malaysia (3) 2015 (2) 2016 (1) Ahmad Ammar (1) Alamanda (1) Aman Palestin (1) Annabelle (1) Anugerah (2) Artis (8) Award (1) banjir (1) bbplus (2) Biasiswa (1) blouse (1) Bola (2) Book Fair (1) Botani (1) Bowling (1) Cadbury (1) casual (1) Catuan air (1) Celcom (1) cheese cake (1) Cita Citata (1) Coklat (2) Contengan (60) Corat coret (6) Corat-coret (97) Cuti (6) Dangdut (1) Dilwale (1) DNA Babi (1) Drama (4) dree (1) ebiet (1) ekzema (1) English Corner (3) ePRIX (1) exam (1) fesyen (1) Filem (19) FormulaE (1) Friend Request (1) GA/Contest/Segmen (3) Gadjet (8) Games (3) GAZA (1) gempa (1) Gossip (2) Gula Hangus (2) Hal Ehwal Belog (14) Hal Ehwal Kereta (2) hamil (1) Hanez Suraya (1) Hangat (1) Hantu (1) Haram (1) Hijrah (1) Hollywood (1) Hotlink (1) Hunger Games (1) Ikan (1) Iklan (1) imigresen (1) Indonesia (2) Info (35) Inovasi (2) Jalan-jalan (13) jjcm (5) Kampus (2) Kehidupan (18) Kek (2) Kelakar ke (12) Kerajaan (1) Kerja (7) Keselamatan siber (1) Kesihatan (7) Kisah Dongeng (1) Kisah Masyarakat (10) Lady Driver (3) Lagu (11) Life (3) LIMA (1) Lirik (10) Luahan Perasaan (12) Macam-macam ada (12) madah (1) Makan (34) Marine Essence (1) Masak-masak (20) Maxis (1) medan selera (2) melancong (1) Melur Jelita (1) Memandu (1) Merdeka (1) Mewangi (1) MH370 (4) myBIZ (4) Nasi (2) Negara (2) NICE (2) Niece (2) NOVEL (8) Nuffnang (1) nukilan (1) online (2) pakaian (1) Pameran (3) Panduan (2) Pasar malam (1) passport (1) PATI (1) penipuan (1) Peperiksaan (1) Persidangan (1) Pesta Buku (2) Petua (2) Piala Malaysia (1) Politik (5) Postpaid (1) pregnant (1) Prepaid (1) program TV (11) PTD (1) Puasa (3) puding (2) Pulau (1) Putrajaya (5) Rakan blogger (1) Ramadan (1) Ramadhan (23) RASA (1) Raya (12) Rekreasi (2) Renew (1) Resepi (23) review (7) Riadah (2) Sabah (1) Sains (2) Saintis (2) Seafood (1) Selawat Perdana (1) Selfie (1) Semasa (5) Senyum (5) shopping (1) Sinetron (1) Skandal (1) skin solution (1) SPA (1) SPAM (1) SPAN (1) Stacy (1) steamboat (1) STG (1) Suka-suka (11) Sukan (7) Syabas (1) Taman (2) Tarakan (2) Tazkirah (2) Teka-teki (2) Teknologi (1) tempat makan (3) The 5th Wave (1) Tiga Rasa (1) Tips (4) Tiramisu (1) Travelog (5) Uji minda (3) UTM (3) Video (2) Walimatul urus (2) Wanita (2) Warna (4) Wordless (17) zalora (1)